Στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ Εκτύπωση

Φιλελεύθερος, 26/09/18

Πριν από λίγες μέρες συναντήθηκα με έναν παλιό και αγαπημένο φίλο, υψηλό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναπόφευκτα, η σχέση μας επηρεάστηκε από τη στράτευσή του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όσα έγιναν την τελευταία τετραετία. Όμως τέτοιες φιλίες δεν διαλύονται. Η παρέα μας αραίωσε, οι πολιτικές μας συζητήσεις ακόμη περισσότερο, αλλά δεν διακόψαμε την επικοινωνία. Πρόσφατα άρχισε να με αναζητάει πιο επίμονα. Ιδού, λοιπόν, όσα αποκόμισα από την κουβέντα μαζί του, που παρότι φαίνεται να είναι προβλέψιμα ή ορισμένα τείνουν να γίνουν κοινός τόπος, είχε σημασία να ακούσω αρμοδίως, από πρώτο χέρι, τι έχει σήμερα στο μυαλό του ο «σκληρός πυρήνας» του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Μετά από μία περίοδο άρνησης να δουν κατάματα την πραγματικότητα, ξέρουν πλέον πολύ καλά ότι πλησιάζει η ήττα και ότι είναι αναπότρεπτη.
2. Όσο κι αν δεν θέλουν να το ανακοινώνουν, είναι απογοητευμένοι από όσα έπραξαν, από τις ελπίδες που διέψευσαν, τις κωλοτούμπες και την αποτελμάτωση της οικονομίας – κοινώς έχουν επίγνωση της πλήρους αποτυχίας τους.
3. Αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον της χώρας είναι ζοφερό, ότι αυτό που αφήνουν όχι μόνο είναι χειρότερο από αυτό που παρέλαβαν, αλλά ότι πλέον έχει προκληθεί ανήκεστος βλάβη. 
4. Φοβούνται την επόμενη μέρα, πρωτίστως όσοι ανέλαβαν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Ιδίως φοβούνται δικαστικές διώξεις, όχι κατ’ ανάγκη επειδή σκοπίμως καταχράστηκαν τη θέση τους, αλλά επειδή δεν ήξεραν τι τους γίνεται.
5. Παραμένουν αμετανόητοι και ιδεοληπτικοί, αυτό φαίνεται ότι δεν αλλάζει εξαιτίας των προαναφερθέντων. Επιμένουν στις ίδιες αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη δημοκρατία και τους θεσμούς, την ελεύθερη οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την Ευρώπη και τη διεθνή θέση της Ελλάδας. Κάποιος θα μπορούσε να το διατυπώσει και αλλιώς, ότι «σε τελική ανάλυση» είναι οι ίδιοι που ήταν και πριν από την άσκηση διακυβέρνησης.
6. Ψάχνουν ένα στήριγμα στην Κεντροαριστερά, χωρίς αιδώ ούτε ενοχές για όσα προηγήθηκαν, για τις κρεμάλες, για τους γερμανοτσολιάδες, για τους προπηλακισμούς, για τις διαπομπεύσεις…
Είναι ίσως περίεργο, αλλά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια συμφωνήσαμε με τον φίλο μου ότι υπάρχουν ευθύνες και ότι μόνο ένα θαύμα μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν θεωρώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «περιτρίμματα, ανθρώπους γελοίους, χωρίς καμία προπαιδεία», όπως είχε χαρακτηρίσει ο Λεωνίδας Κύρκος την ηγεσία του ΚΚΕ που οδήγησε τη χώρα στον Εμφύλιο. Τέτοιους ανθρώπους μπορεί να συναντήσει κανείς σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Παρ’ όλα αυτά, φοβάμαι ότι θα ήταν έτοιμοι να ξανακάνουν τα ίδια και μάλιστα, πλέον, με μια καθαρά καθεστωτική λογική.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επιλογές

Advertisement

Επικοινωνία

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου-
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43, 106 72 Αθήνα
centre@cecl.gr